Absorpčního chlazení je asi nejznámější u ledniček či chladících
potravinářských boxů. Lze jej však využít i v průmyslu.
Pro výrobu chladu
využívá tento systém chlazení odpadní teplo, teplo z CZT aj. Zdrojem tepla může
být jak voda, teplonosný olej, pára nebo horký výfukový plyn, který je k
dispozici z průmyslových procesů
Absorpční chladící zařízení pracuje podobně jako kompresorové chladící zařízení.
Rozdíl je v dopravě par chladiva z výparníku do kondenzátoru. U kompresorového
chladícího zařízení jsou páry chladiva dopravovány pomocí elektrického kompresoru. U
absorpčního chladícího zařízení jsou páry chladiva dopravovány pomocí „tepelného“
kompresoru.
Absorpční chlazení je založeno na fyzikálních vlastnostech dvou látek (chladivo a absorbent), na schopnosti jejich vzájemné absorpce. Chladivo, které se odpaří ve výparníku vlivem odebrání tepla chlazené látce, se v absorbéru pohlcuje roztokem absorbentu. Absorbent s rozpuštěnými parami chladiva („bohatý“) je přečerpán do desorbéru, kde jsou z něj přívodem tepla vypuzeny páry chladiva. Absorbent („chudý“) se vrací přes výměník tepla do absorbéru. Ve výměníku se používá teplo horkého „chudého“ roztoku k předehřátí „bohatého“ roztoku. Páry chladiva přecházejí do kondenzátoru, kde je jim působením chladicí látky odebíráno teplo, takže zkondenzují. Zkondenzované kapalné chladivo se přivádí zpět do výparníku, čímž se pracovní oběh chladiva uzavírá.
Adsorpční chlazení
Princip adsorpčního chlazení je podobný
jako u absorpčního chlazení. Rozdíl spočívá v tom, že u absorpčního chlazení se
odnímá okolní teplo rozpuštěním chladicího média v absorbéru, zde se tak děje
jeho přilnutím na povrchu adsorbentu. Chladicí princip, při němž chladivo
(obvykle amoniak) je adsorbováno pevným adsorbentem (obvykle chlorid vápenatý)
a uvolňováno jeho ohřátím. Uvolněný plynný amoniak za zvýšeného tlaku v
kondenzátoru zkapalní a přitéká do výparníku, kde se odpařuje teplem odebíraným
okolí, které tím ochlazuje. Vzniklá pára proudí do adsorbéru, kde je
adsorbována adsorbentem; vznikající teplo je odváděno žebry do vzduchu. Tento
oběh se opakuje, neprobíhá plynule, ale po přítržích, po kratší době přípravy a
delší chladicí době.